کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ایده‌هایی برای یک سیاست خارجی مستقل

22 ارديبهشت 1404 ساعت 17:10

ایده‌های امیرکبیر برای عرصه خارجی، علی‌رغم محدودیت‌ها و چالش‌ها، نوآورانه و هوشمندانه بودند. رویکرد او به دیپلماسی فعال و مستقل، گامی مهم در جهت استقلال ایران محسوب می‌شد. اما اجرای کامل این ایده‌ها، مستلزم شرایط داخلی و بین‌المللی مساعدتری بود که در آن زمان برای امیرکبیر فراهم نبود. با این وجود، میراث او تا امروز در سیاست خارجی ایران قابل مشاهده است.



امیرکبیر در دوران صدارت خود اقدام به تأسیس چند سفارت‌خانه در لندن، استانبول و سن‌پترزبورگ گرفت. این اقدام گام مؤثری در راستای سامان یافتن امور دیپلماتیک میان ایران و آن کشورها بود. به دنبال این اقدام، در چند کشور دیگر نیز سفارت‌خانه‌هایی تأسیس گردید و امور سیاسی از طریق سفارت‌هانه دنبال شد:
«هدف امیرکبیر از داشتن سیاست داخلی و خارجی مستقل قطع رابطه با محیط اطراف خود نبود بلکه هدف او همان آزادی عمل و برابری در برقراری روابط با سایر کشورها بود. بنابراین یکی از اقدامات مهم امیرکبیر در اجرای سیاست خارجی، تأسیس سه سفارت در لندن، سن پترزبورگ و استانبول بود که با این کار نه تنها اقدامات دیپلماتیک مؤثر را جانشین عملیات نظامی بی‌حاصل نمود، بلکه گام موثری در توسعه روابط خارجی ایران نیز برداشت، علاوه بر این دو سرکنسولگری هم در تفلیس و بمبئی تأسیس کرد و نمایندگان سیاسی ایران مکلف گردیدند که از وقایع و حوادث حوزه ماموریت خود و اوضاع و احوال ایرانیان مقیم آن کشور گزارشاتی تهیه و به وزارت امور خارجه ارسال دارند. اندیشه امیر از تأسیس سفارت این بود که ایران بیواسطه بتواند سیاست خود را عرضه کند و جلو مداخله و واسطه‌گری سفرای روس و انگلیس را بگیرد چرا که تجربه ثابت کرده بود که نظرهای شخصی مأموران بیگانه مقیم دربار در مناسبات سیاسی ایران موثر واقع می‌شد و پارهای دشواری‌ها و سوء تفاهم را بوجود می‌آورد.»

ایده‌های امیرکبیر در عرصه خارجی، به‌طور کلی، نوآورانه و پیشرو برای زمان خود بودند و می‌توان آن‌ها را از چند زاویه بررسی کرد:
نقاط قوت:

نقاط ضعف و محدودیت‌ها:
منبع:  علیرضا کاوه جبلی، سیاست خارجی امیرکبیر، تهران، انتشارات جویا، 1371، صص 132- 133


کد مطلب: 50088

آدرس مطلب :
https://www.cafetarikh.com/news/50088/ایده-هایی-یک-سیاست-خارجی-مستقل

کافه تاریخ
  https://www.cafetarikh.com