در 17 تیرماه 1305، جمعیت تمدن نسوان تهران درصدد برآمد که به بهانهی ترویج معارف و بسط افکار و تهذیب اخلاق و ترقی زنان، تئاتری با عنوان «تمدن نسوان» را به معرض نمایش گذارد. در لوای این شعارها، عادیسازی حضور زنان در مجالس و سست کردن اعتقادات آنان و بهخصوص تحریک آنان به بیحجابی مورد نظر بود.
تأثیر سفر به ترکیه در رضاشاه به حدی است که بعدها خطاب به محمود جم اظهار میدارد: «...از وقتی که به ترکیه رفتم و زنهای آنها را دیدم که حجاب را دور انداختهاند... دیگر از هرچه زن چادری است بدم آمده است. اصلاً چادر و چاقچور دشمن ترقی و پیشرفت مردم است.»
بسیاری از کشورهای غربی راه توسعه خود را با استعمارگری و چپاول اموال و ثروت کشورهای فقیر آفریقا و آسیا آغاز کردند. بر این اساس بعد از ورود استعمارگران پیر، یعنی انگلیس و اسپانیا به این وادی، بسیاری از کشورهای غربی نیز با طمع برخورداری از ثروت بادآورده استعماراتی را به چنگ آوردند. فرانسه از جمله این کشورهاست که توانست در قرن نوزده و بیستم بعد از انگلیس ...
رهبران احزاب اسلامگرا، که در اواسط دهۀ 1970 به پاکستان گریخته بودند، با استفاده از فرصتی که اعلام جهاد پیش آورده بود، مدعی رهبری جنبش مقاومت شدند. داوودخان با تصفیۀ افراد آنها این احزاب را سخت ضعیف ساخته بود و تماسهای حکومت پاکستان با آنان به منظور تضمین اهداف خاصی صورت میگرفت که با منافع کشور ارتباط داشت و در قبال حمایت از آنها، به آن دست مییافت....
رضاشاه پایههای قدرت خود را پله به پله و با اقدامات متعدد انجام داد. یکی از پایههای مهم در راستای تکوین دولت مطلقه و یا استبدادی، حذف گروههای محلی پراکنده از جمله عشایر بود. این سیاست تحت عنوان سیاست یکجانشینی انجام گرفت. یکجانشینی عشایر که به همان تخته قاپو معروف است طی چند سال و با خشونت هر چه تمام انجام شد و منجربه زندانی و کشته شدن تعداد زیادی ...
رضاشاه حرص و ولع زیادی به جمعآوری ثروت داشت. بخشی از ثروت او را اموال غیرقابل منقول همچون املاک و زمینهای مرغوب تشکیل میداد. او این زمینها را به روشهای مختلف به دست آورد. یکی از روشهای مهم او فشار بر مالکان بزرگ و به کارگیری زور بود.
رضاخان تا پیش از کودتای 1299 فردی گمنام و ناشناخته یود؛ اما بعد از کودتای 1299 نام او بر سر بسیاری از زبانها افتاد. در ابتدا بسیاری به مسلک او پیوستند و با او همراه شدند، زیرا رضاخان را ناجی کشور میدانستند. اما به تدریج بسیاری از حامیان او به مخالفان سرسختش تبدیل شدند. ملکالشعرای بهار از شاعران و سیاستمداران معروف آن دوره از جمله این افراد است که ...
شاه خاطره تلخ عزل پدرش توسط انگلیسیها را از یاد نبرده بود و خوب به یاد داشت که انگلیسیها درصدد بودند ابتدا یکی از اعضای خاندان قاجاری را به تخت سلطنت بنشانند؛ اما با این حال محمدرضای جوان به این موضوع هم واقف بود که برای تقویت قدرت سیاسی خود چارهای جز تکیه به انگلیس ندارد.
در وصف شخصیت آیت الله طالقانی که کوچکترین موارد را رعایت میکرد و حق الناس را همیشه در نظر داشت، روایات متعددی بازگو شده است.
«جلال الدین فارسی» روایتی داشته از اصرار مرحوم طالقانی بر رعایت تمام و کمال شعائر و اخلاق اسلامی در دادگاه پهلوی که شرح آن را در ادامه میخوانیم؛
طالقانی وسواس شرعی خود را تا ...
آتاباى نيز در سال 1346 به يكى از معاونتها، كه معاونت امور انتظامى وزارت دربار بود، منصوب شد و تا خروج محمدرضاشاه در دى 1357 در اين پست باقى ماند. ازجمله وظايف آتاباى در اين سمت «چشيدن و ممهور كردن غذاى همايونى» بود. از سال 1347 نيز كميته هاى متعددى براى برگزارى جشنهاى 2500 ساله تشكيل شد آتاباى در ابتدا به رياست كميته پذيرايى و از سال 1349 به رياست ...
آیتالله سیدحسن مدرس یکی از برجستهترین رهبران ملی- مذهبی در دوره قاجار و پهلوی اول است. این روحانی عالیقدر به دلیل مبارزات سیاسی خود با رضاشاه بارها مورد سوقصد، شکنجه و آزار قرار گرفت.
رضاخان را بنیانگذار پایههای دولت مطلقه نوین در ایران دانستهاند. او از همان زمان که به عرصه قدرت وارد شد، تمرکزگرایی قدرت را با بدترین و خشونتآمیزترین ابزارها آغاز کرد. علاوه بر قلع و قمع قدرتهای محلی که با سرکوب شدید رؤسای قبایل صورت گرفت، بسیاری از نخبگان فرهنگی و سیاسی نیز از طریق ترور، حذف و نابود شدند.
سرکوب آزادی بیان و اعمال نظارت و سانسور شدید بر مطبوعات و نشریات، مهمترین ویژگی حکومتهای استبدادی است. امری که بارها در تاریخ معاصر ایران در برهههای مختلف از جمله دوره رضاشاه اتفاق افتاده و مطبوعات را از رسالت حقیقی آنها دور کرده است.
قیام 15 خرداد 1342 به درستى نقطه عطف نهضت اسلامى مردم ایران نام گرفت؛ از این نظر که سرآغاز حرکتى گردید که 15 سال بعد منجر به فروپاشى نظام شاهنشاهى در ایران و جایگزین حکومتى جدید شد.
با تنها شدن ايران در مقابل روسيه، تهاجمات قواي روسيه كه از جبهه عثماني آسوده خاطر شده بودند شدت پيدا كرد، افسران انگليسي به جاي مساعدت با قواي ايراني، از همكاري خودداري نمودند. سياست انگلستان در اين مقطع رهانيدن روسيه از جنگ با عثماني و ايران، و درگير نمودن آن كشور با فرانسه در جبهههاي اروپا بود. آنان موفق شدند با عقد قرارداد بخارست بين روسيه و عثماني ...
بى ترديد كودتاى سوم اسفند 1299 كه هشتادمين سال وقوع آن را پشت سر گذارديم، از مهمترين رخدادهاى تاريخ سياسى معاصر ايران به شمار مى آيد، چرا كه آغازگر فصل تازهاى در ابعاد اقتصادى، سياسى، فرهنگى، اجتماعى و نظامى تاريخ كشورمان به شمار مى آيد.
مجلس در دوره پهلوی دوم و به خصوص بعد از کودتای 28 مرداد به نهادی ناکارآمد در ساختار سیاسی کشور تبدیل شد. با این حال علیرغم آنکه شاه بر مجلس سلطه کامل داشت و تقلب در انتخابات موضوعی آشکار و هویدا بود؛ اما در مواردی تقلبات با جنجال بسیار همراه بود.
از شهريور تا بهمن 1332 هر روز خبرهايى از كشفيات جديد فرماندارى نظامى مىرسيد. پس از 28 مرداد سازمان نظامى حزب توده در چند مورد اقداماتى كرد كه كنجكاوى مقامات انتظامى و نظامى كشور را به وجود يك سازمان پنهانى در درون ارتش برانگيخت. ازجمله طرح آتش زدن هواپيماهاى ارتش به وسيله چند تن از افسران جزء و درجهداران نيروى هوايى كه قرار بود براى عمليات نظامى ...
وقتی لیندون جانسون معاون جان اف کندی، به جای او به عنوان رئیسجمهور آمریکا روی کار آمد، محمدرضا پهلوی به آمریکا سفر کرد و در آنجا این عبارت را بر سر زبان آورد "دیگر دوره احساس عقده حقارت به پایان رسیده است"